Kategorie

Sugar

grudzień,

ciemno,
dobrze że jeszcze nie tak zimno :)
wiaderek lodów czekoladowych
i bitej śmietany w spreju u mnie nie ma,
ale wcale lepsza nie jestem od bohaterek seriali made in usa.
według ajurwedy każdy smak jest potrzebny w życiu,
zwłaszcza słodki. mówią, że
słodyczy w życiu można dostarczać sobie na wiele sposobów,
nie koniecznie jedząc.
cóz, jak poprawna kobieta z zachodu,
nie znam innego sposobu niż oralny przekaz cukru.

PLACKI DYNIOWE Z SYROPEM POMARAŃCZOWYM

- oczywiście bezglutenowe i bez mleczne.
Ameryka wie, jak sobie polepszyć humor,
więc czerpać całymi garściami BĘDĘ!
a co?! kto mi zabroni?!
placuszki w stylu zamorskich pancakes lub zamurskich pfanekuche…
  • szklanka mąki kukurydzianej (lub 2/3 kukurydzianej i 1/3 ziemniaczanej)
  • prawie dwie łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ćwierć łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • szklanka pure dyniowego*
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka (jeśli ktoś gustuje to nawet dwie) wody z kwiatu pomarańczy
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • sok z ćwiartki cytryny ;P
  • łyżka oleju ryżowego
  • olej do smarzenia
  • syrop pomarańczowy**
no i teraz po amerykańsku, czyli łatwo:
zmieszać wszystkie suche składniki***.
osobno zmieszać wszystkie mokre.
do mokrych dodać suchych.
smarzyć na gorącej tłustej patelni z 2stron,
odkładać w stosy na ciepłym talerzu.
wcinać jeszcze ciepłe.
*pure dyniowe robię sama
(to juz kiedyś było):
dynię umytą bez pestek zawijam w folię aluminiową
i w piekarniku piekę aż bedzie zupełnie miękka.
jeśli trzeba lekko miąższ miksuję,
gorący wkładam do słoików.
** syrop pomarańczowy jest produktem ubocznym
KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ
(tego nie było, a takie proste i smaczne!):
  • gruboskórne pomarańcze
  • cukier
  • woda
sparzyć pomarańcze, obrać
skórki trzykrotnie zagotować
za każdym razem w świeżej zimnej wodzie.
w garnku rozpuścić cukier w wodzie w proporcji 1:1,
włożyć skórki, gotować długo na małym ogniu
aż zrobią się przezroczyste.
i też gorące do słoików.
(jeśli skórka naprawdę gruba można odsączyć na papierze do pieczenia i maczać 1/4 paska skórki w gorącej gorzkiej czekoladzie, ymhm, ta-ak…)
***dobrze jest przesiać mąkę,
a jak nie, to napowietrzyć.

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>