Kategorie

NALEŚNIKI MOJE

Ech, jak niezauważalnie człowiek się starzeje!
Cztery piwka na stół…

NIEODZOWNE DODATKI:

• mleczko skondensowane słodzone w puszcze.
• paczka mrożonych truskawek.
• herbata Dilmah „liczi”

Włożyć puszkę mleka do garnka z wodą i gotować godzinę – powstanie gęsty sos. Uwaga: otwierać dopiero gdy przestygnie!

Truskawek nie rozmrażać, zmiksować w blenderze lub podziabać widelcem aż będzie mus truskawkowy.

NIEZASTĄPIONE CIASTO:

• 1 jajko
• 1/2 szklanki mleka
• 3/4 szklanki mąki
• szczypta proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki wody
• sól/cukier
• olej ryżowy do smarzenia

z podanej ilości będą 4 nalesniki wielkości „małej” patelni.

Mikserem ubić białko. Dodać żółtko. Wlać mleko nadal ubijając. Powoli wsypać mąkę z proszkiem i na końcu wodę ostrożnie. Cisto ma być gęste jak farba emulsyjna.

Smarzyć natychmiast!

Jeść gorące.
/zapewniam, że 4 takie nalesniki z truskawkami to nie jest mało na jedną osobę ;-)/
garniec_zlota

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>